Verwijderen van huidoneffenheden door middel van coaguleren. 

Coaguleren is het verwijderen van op de huid gelegen oneffenheden door middel van wisselstroom. Ik pas coaguleren toe bij onder andere:

– couperose (telangiectasieën)
– spinnenkop (spider naevus)
– gerstekorrels (milia)
– steelwratjes (fibromen)
– mee-eters (comedo)
– Seborroïsche wratten (ouderdomswratjes / verruca seborrhoïca)
– ouderdomsvlekken
– dermatosis papulosa nigra (kleine donkere bultjes, in het gelaat / hals)

Geen littekens

 bij coaguleren

Tijdens deze behandeling worden huidoneffenheden snel en eenvoudig verwijderd zonder littekens. Ik maak gebruik van coagulatie, de elektrische naald-techniek, waarbij wisselstroom naar het te behandelen gebied wordt gezonden. Zo wordt de huid bij en rond de oneffenheden verhit met een elektrische laagstroom. Na de behandeling ontstaat een korstje. Als het korstje geheel is genezen is de oneffenheid verdwenen.

Heerlijk gastvrij je voelt je hier al snel op je gemak

FAIS RAHMAN

Huidproblemen kort uitgelegd

Wat is Couperose (telangiectasieën) ?

Hoewel mensen zich vaak storen aan couperose is het meestal een onschuldige huidaandoening, welke voorkomt bij mannen en vrouwen van middelbare leeftijd. het is dan wel een chronische aandoening van verwijde vaatjes. Bij couperose zijn de adertjes veelal in het gelaat verwijd, waardoor het lijkt alsof iemand bloost. Couperose is goed te verwijderen zonder littekens door middel van elektrische naaldtechniek.

Wat is een spinnenkop (spider neavus) ?

De spider naevus wordt ook wel een “spinnenkop” genoemd, door de uitwaaiering van fijne rode vaatjes rond het rode knopje. Deze vaatjes worden vergeleken met de pootjes van een spin. De roodheid kan worden weggedrukt, dat wil zeggen dat als je op de plek drukt het bloed uit de vaatjes wordt geduwd. Bij het loslaten vullen de vaatjes zich direct weer met bloed. Deze haarfijne bloedvaatjes bevinden zich vooral in het gezicht, de hals, de nek, op de handruggen en op de onderarmen.

Een spider naevus kan bij iedereen voorkomen. In 40% van de vrouwelijke gevallen komt deze huidaandoening tot uiting tijdens een zwangerschap. Ook komt de spider naevus veel voor bij kinderen. Deze vorm verdwijnt vaak vanzelf op latere leeftijd of na verloop van tijd na de bevalling. Verwijnt de spinnenkop niet? dan kan coagulatie uitkomst bieden.

Wat is een gerstekorrel (milia) ?

Gerstekorrel, ook wel milia genoemd, zijn dode huidcellen verstopt in haarzakjes, waardoor talg zich ophoopt omdat het niet naar buiten kan komen doordat de huid is afgesloten. De productie van talg is een normaal verschijnsel in de huid, talg houdt de huid en het haar soepel en werkt ook beschermend. Maar soms gaat er iets niet goed, de huid raakt de talgklier-cellen niet goed kwijt en verstopt het haarzakje. De talgklier blijft door produceren en de cellen blijven onder de huid zitten. Na verloop van tijd wordt het hard. De huid groeit gewoon door en dus wordt het laagje dat de huid verstopt steeds dikker.

Meestal zie je dan het meerdere, geelwitte spelden-knop-grote knobbeltjes die met name rond de ogen voorkomen. 

Deze zeer oppervlakkige milia’s zijn gevuld met opeengehoopte verhoorde talgklier-cellen. Wanneer de milia niet spontaan verdwijnen kan een behandeling coaguleren een oplossing zijn.

Wat zijn steelwratjes (fibromen) ?

Fibromen ook wel steelwratjes genoemd zijn veel voorkomende kleine, goedaardige huidgezwellen die kunnen verschillen in grootte. Ze komen onder andere voor op plekken waar veel wrijving plaatsvindt zoals oksels, hals en in het gelaat. Fibromen zijn eenvoudig te verwijderen.

Voor en na foto’s van een verwijderde fibroom

Fibromen en andere huid aandoeningen verwijderen

Met de elektrische naaldtechniek wordt een fibroom aangeschraapt en verwijderd. Er ontstaat zo een ‘schaafwondje’ waar het fibroom heeft gezeten. nadat de huid geheeld is zal er een roze plek ontstaan, deze zal na verloop van tijd bij kleuren naar de rest van de huid.

Hoe ontstaan pigmentvlekken (ouderdomsvlekken) ?

Pigmentvlekken komen veel voor en zijn vooral zichtbaar op delen die veelvuldig in de zon komen zoals decolleté, gezicht en op de handruggen. Blootstelling aan zonlicht speelt dus een grote rol bij het ontstaan van pigmentvlekken. Gelukkig wordt er tegenwoordig goed geadviseerd over zon-bescherming maar dat was vroeger wel anders. We zien daarom de meeste pigmentvlekken bij personen met een lichte huid die in hun leven veel in de zon hebben gezeten. Maar ook bij personen die hun huid goed hebben beschermd tegen zon zien we pigmentvlekken, de zogenoemde ‘ouderdomsvlekken’. De meeste vlekjes kunnen geen kwaad maar zijn wel ontzettend storend. Als je twijfelt over een plekje, laat je huid dan altijd op tijd even nakijken. Ik kijk tijdens een kennismaking of advies gesprek ook altijd goed of ik iets verdachts zie aan jouw vlekken, maar hou het zelf ook goed in de gaten.

Hoe minder (goed) de huid beschermd is met een zonnefactor of hoe vaker de huid is blootgesteld aan zonlicht deste groter is de kans dat er in de loop van de jaren vlekken ontstaan. Met name bij lichte huidtypen die gemakkelijk verbranden is de kans op het ontwikkelen hiervan groter. Terwijl we deze vorm van pigmentatie bij donkere huidtypen nauwelijks zien.

Wat zijn Seborroïsche wratten (verruca seborrhoïca)

De Seborroïsche wratten of te wel ouderdomswrat is de meest voorkomende vorm van een goedaardige verhevenwrat op de huid. De wrat verschijnt meestal als een bruin, zwarte wratachtige plek op de huid, maar kan ook huidkleurig zijn. Seborroïsche wratten zijn licht verheven en kunnen ruw aanvoelen en schilferen. Ze komen voornamelijk voor op het gezicht en de romp, maar kunnen op het gehele lichaam ontstaan.  

Wat zijn Dermatosis papulosa nigra

Dermatosis papulosa nigra is een variant van seborroïsche wratten en uiten zich als kleine bruine tot zwarte uitstulpinkjes op de huid, variërend in grootte en vorm. Ze komen voornamelijk voor bij donkere huidtypen en dan met name op de wangen en het voorhoofd. Daarnaast zien we ze ook wel in de hals en op de borst. Ze kunnen al ontstaan vanaf de puberteit en nemen vaak toe in aantal en grootte naarmate men ouder wordt.  

Het is niet bekend hoe dermatosis papulosa nigra precies ontstaat. Erfelijke aanleg lijkt er een rol in te spelen.

Verwijderen van huidoneffenheden

Advies en behandeling bij huidoneffenheden

Nadat ik je huid en de oneffenheden heb beoordeeld zal ik je een eerlijk advies geven of coaguleren voor jou een effectieve behandelmogelijkheid is.

De behandeling

Bij huidoneffenheden die te maken hebben met de bloedvaatjes maak ik gebruik van de naaldtechniek, door wisselstroom ontstaat er coagulatie in de verwijde haarvaatjes . Hierdoor worden verwijde adertjes vernietigd. Resultaat kan snel worden gezien en gemiddeld zijn er slechts 2 tot 3 behandelingen nodig voor het uiteindelijk gewenste resultaat. Na elke behandeling zie je de roodheid steeds meer vervagen. In het behandelde gebied zullen gesprongen vaatjes ook wat verminderen. Grove poriën verfijnen en je huid zal steeds meer gaan stralen.

Ouderdomsvlekje, ouderdomswratten en papulosa nigra kunnen in de loop der jaren ontstaan op de huid. Ik kan deze goed verwijderen met een dezelfde vorm van de elektrische naaldtechniek, maar dan wordt de huid aangeschrapt. Met de naald worden de huidoneffenheden zonder littekens verwijderd.

De behandelingen zijn niet pijnloos en de warmtesensatie verschilt per gebied, maar het is zeker goed te doorstaan.

Vooraf aan de behandeling

Vooraf aan een behandeling coaguleren kan je een paracetamol nemen en/of het te behandelen gebied insmeren met een pijnstillende creme. Emla creme deze is op recept verkrijgbaar via je huisarts.

Na de behandeling

Ik verwijder de huidafwijking doormiddel van de naaldtechniek. Dit kan een kleine schaafwond geven die soms nog wat kan na bloeden. Meestal is dit na een paar minuten al weer afgenomen. Zo nodig plak ik een pleister op de huid om de schaafwond af te dekken.
Of is na de behandeling de huid lichtrood en zij kan iets gezwollen zijn. Na een paar uur is dit weg.

Op de dagen nadat je behandeld bent ga dan niet in de zon of sauna, tot zich een mooi kostje heeft gevormd. Wees zolang de huid nog roze is, voorzichtig met zonlicht. Er zijn over het algemeen geen permanente bijwerkingen, maar soms kan een tijdelijke, lichte roodheid van de huid optreden. Ga niet aan de korstjes krabben om littekenvorming te voorkomen! Geef altijd aan welke medicatie je gebruikt en/of kort geleden gebruikt hebt. Bescherm je huid en vooral de behandelde huid altijd goed tegen schadelijke uv-stralen om complicaties als pigmentreacties en blaarvorming te voorkomen. We werken tenslotte samen aan het mooiste resultaat.

Advies over verwijderen van huidoneffenheden?

Heb je last van couperose of andere huidproblemen en wil je er voor geholpen worden? Maak dan een afspraak voor een geheel vrijblijvend intakegesprek. We bespreken de mogelijkheden voor behandeling van jouw huidprobleem. En ik maak een inschatting van het aantal behandelingen met een indicatie van de kosten.

 

Wellicht ook interessant: